Evde bakım maaşı almak için hastaneden heyet raporu alınması gerekiyor. Çıkan raporun oranına göre evde bakım maaşı almanız kolaylaşıyor. Bizde haberimizde evde bakım maaşı için rapor oranı yüzde kaç olmalı? evde bakım maaşı için rapor oranlarını anlattık..
Evde bakım maaşı için rapor oranı yüzde kaç olmalı?
Evde bakım maaşı almak için bakıma ihtiyacı olan engelli kişiye hastane sağlık kurulundan heyet raporu alınması gerekiyor. Maaşı almaya hak kazanabilmek için ise kişinin aşağıda bulunan engel oranlarına sahip olması şartı aranıyor.
Engelli bakım maaşı alabilmek için öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden engelli raporu almanız gerekmektedir. Bu raporunuz sonucunda aşağıda belirttiğimiz gibi Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinime Var, Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var(BÖGV) ve Özel Koşul Gereksinimi Var (ÖKGV) ifadelerinden biri geçmelidir. Aksi takdirde bakıcılık maaşı alamazsınız.
Evde bakım maaşı rapor oranları;
- Özel Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %20 ile %39 oranına sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
- Hafif Düzeyde Özel Gereksinim Var: Rapora sahip kişiler %40 ile %49 oranına sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
- Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Var: Rapora sahip kişiler %50 ile %59 oranına sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
- İleri düzeyde Özel Gereksinimi Var: Rapora sahip kişiler %60 ile %69 arasında rapora sahiptirler. Bakıcı maaşı alamazlar.
- Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinime Var: Bu rapora sahip kişiler %70 ile %79 oranında rapora sahiptir. Ayrıca bu rapora sahip kişiler ağır engelli olarak nitelendirilmektedir ve şartları uyması durumunda bakıcı maaşı alabilmektedirler.
- Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var (BÖGV): Bu rapora sahip kişiler %80 ile %89 oranında rapora sahiptir. Ayrıca bu rapora sahip kişiler ağır engelli olarak nitelendirilmektedir ve şartları uyması durumunda bakıcı maaşı alabilmektedirler.
- Özel Koşul Gereksinimi Var (ÖKGV): Bu rapora sahip kişiler %90 ile %99 oranında bir rapora sahiptirler. Ayrıca bu rapora sahip kişiler ağır engelli olarak nitelendirilmektedir ve şartları uyması durumunda bakıcı maaşı alabilmektedirler.
Hastanın günlük hayatını devam ettirecek yeterliliğe sahip olmamalı. Yani zaruri ihtiyaçları olan yemek yeme, banyo yapmak ve yürümek gibi temel ihtiyaçlarını tek başına gideremiyor olmalıdır.
Evde bakım için heyet raporu nasıl alınır?
Evde bakım maaşı için engelli raporu almak isteyen kişiler tam teşekküllü devlet hastanelerine başvurabilirler. Heyet doktorlarına muayene olup işlemlerini bitiren kişiler yaklaşık iki hafta içerisinde engelli raporuna sahip olabiliyorlar.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Evde bakım raporu nereden alınır?
Evde bakım raporu için bölgenizde bulunan devlet hastanelerine başvurabilirsiniz.
Evde bakım raporu veren hastaneler
Üniversite eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri engelli raporu verebilen sağlık kuruluşlarıdır.
Evde bakım maaşı için raporda ne yazmalı?
Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinime Var, Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var(BÖGV) ve Özel Koşul Gereksinimi Var (ÖKGV) ifadeleri geçmelidir.
Evde bakım raporu kaç günde çıkar?
Heyet doktorlarında muayene işlemlerini bitirdikten sonra yaklaşık iki hafta içerisinde engelli raporunuz çıkmaktadır.
Bu yazımızda, evde bakım raporu yüzde kaç olmalı? evde bakım maaşı rapor oranı hakkında bilgiler verdik. Sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.