Ölüm belgesi, cenaze defin işlemleri, konsolosluk, veraset ilamı gibi konularda bir çok kurum tarafından talep edilen bir belgedir. Halk arasında Ölüm raporu olarak ta bilinmektedir. Miras işlemleri gibi daha birçok konuda gerekli olan bu belge ikiye ayrılıyor. Yeni ölmüş birisi için yada geçmişe dönük olarak ta alınabiliyor. Kaybetmeniz halinde tekrardan çıkartmakta mümkün. Peki, Ölüm belgesi nedir? Geçmiş ölüm belgesi nereden alınır? E-Devletten ölüm belgesi alınır mı? konularını haberimizde derledik.
Ölüm belgesi nedir?
Ölüm belgesi nedir; Vefat eden bir kişinin, ölüm nedeni, saati, ölüm yeri gibi çeşitli bilgilerin detaylı bir şekilde, kişinin öldüğü yere göre, aile hekimi doktoru, adli tıp, hastane, jandarma gibi resmi kurumlarca düzenlenip hazırlanan rapor niteliğindeki kağıda ölüm belgesi denilmektedir. Vefat eden birinin ölüm belgesi Tüik ve sağlık bakanlığı gibi kurumlar tarafından kayıt altına alınıp arşivlenmektedir. Peki yeni ölen birisi için yada geçmiş ölüm belgesi nereden alınır inceleyelim.
Geçmiş ölüm belgesi nereden alınır?
Herhangi bir sebepten dolayı ölen baba, anne, eş, çocuk ve bebek için geçmişe dönük eski tarihli olarak yeniden ölüm belgesi çıkartmak mümkündür. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü kurumlarına başvurmanız gerekmektedir. Nüfustan Ölüm belgesi alma işlemi için T.C kimlik kartı ile başvuru yapabilirsiniz.
Verilen belge elektronik ortamda barkodlu olarak oluşturulmasından dolayı veraset ilamı, miras gibi bir çok alanlarda kullanılabilmektedir. Ölüm belgesini kaybetmeniz halinde tekrardan nüfusa müracaat ederek temin edebilirsiniz.
Ölüm belgesi nereden alınır?
Yeni ölen birisi için ölüm belgesi nereden alınır sorusu kişinin vefat ettiği yere bağlı olmaktadır ve belge olmadan cenaze defin (gömme) işlemi yapılmamaktadır. Ölüm belgesi düzenlenme süreci Nüfus müdürlüğü tarafından şu şekilde ifade edilmiştir.
Kişi hastanede vefat etmiş yada cenazesi hastane gibi sağlık kurumlarına getirilmiş olması durumunda kişinin ölüm belgesi görevli memurlar tarafından düzenlenip hazırlandıktan sonra hastaneden alınabilir.
Kişi özel sağlık kuruluşunda vefat etmiş ise ölümüne neden olan hastalığın tedavisini gerçekleştiren doktor ölüm belgesini düzenler ancak belediye hekimi veya aile hekiminin tasdik etmesi gerekmektedir. Tasdik edilmeyen belgenin geçersiz olma durumu bulunmaktadır.
Kişi sağlık merkezleri dışında vefat etmiş ise cenazesinin olduğu yerdeki belediye hekimi yada aile hekimi belgeyi düzenler. Şayet bunlarda yok ise ölüm belgesi düzenlemesi için yetki verilmiş kişiler tarafından düzenlenir. Belgeyi düzenleyecek yukarıda sayılan yetkililerden hiç birisi olmaması durumunda ise jandarma komutanı, köy muhtarları belgeyi düzenleyip verebilmektedir. Ölümün mesai saatleri dışında olması durumunda olay yerine giden 122 sağlık ekipleri belgeyi doğrudan düzenleyebilirler.
Daha detaylı bilgi almak için BURADAN bakabilirsiniz.
E-Devlet’ten ölüm belgesi alma mümkün mü? alınır mı?
Ölüm belgesi e-devletten alınır mı? sorusu merak ediliyor. Belge sağlık kurumları tarafından verildiği için maalesef e devletten alınamamaktadır. obs.saglik.gov.tr/DogrulamaServisi üzerinden yalnızca daha önce nüfustan alınmış olan belgenin doğrulaması yapılabilmektedir.
Ölüm belgesi hakkında sıkça merak edilenler
Ölüm belgesi kayboldu ne yapmalıyım?- Kaybedilen ölüm belgesi nasıl alınır?
Ölüm belgesi kaybolursa tekrardan alabilirsiniz bunun için yaşadınız il veya ilçelerdeki nüfus müdürlüklerine başvurmanız halinde belge bu kurumdan kolayca alınır.
Veraset ilamı için ölüm belgesi nereden alınıyor?
Veraset ilamı için bazı durumlarda kurumlar belge olmadan işlem yapmamaktadırlar. Söz konusu bu gibi konularda nüfustan belgeyi temin edebilirsiniz.
Ölüm belgesi nerelerde kullanılır?
Belge birçok alanda kurumlar tarafından talep edilmektedir. Bu talepler doğrultusunda vatandaşlarımız en çok su kurumlara belgeyi veriyorlar.
- Ölüm tescil işlemleri
- Vasiyet
- Miras
- Cenaze nakli
- Ölen kişinin hayat sigortası üzerinde hak iddiası gibi birçok yerlerde kullanılmaktadır.
Yurtdışı uluslararası ölüm belgesi nereden nasıl alınır?
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ölüm belgesini alabilmeleri için ikamet ettikleri yerdeki konsolosluklara başvurmaları gerekiyor. Başvuru sırasında ise şu belgeler talep ediliyor.
Nüfus Cüzdanı,
Temsil yetkisini gösteren vekaletname veya vasi kararı (başkası adına başvuru yapılacaksa)
Ölüm raporu nereden nasıl alınır?
Ölüm raporu almak için kişinin vefat ettiği yer önemlidir. Kişi hastanede vefat etmişse hastaneden alınır. Kişi evde vefat etmiş ise eve gelen 112 sağlık ekipleri düzenler. Bunların haricinde daha sonra belgeyi alabilmek için ise nüfus müdürlüğüne müracat edilmesi gerekmektedir.
Ölüm belgesi sorgulama nasıl yapılır?
Ölüm belgesini resmi kurumlardan aldıktan sonra sorgulamasını yapıp belgenin doğru olup olmadığını anlayabiliyorsunuz bunun için şu adımları takip edebilirsiniz.
#1 Buradan OBS sistemine tıklayın
#2 Belgenin üzerinde bulunan doğrulama kodunu girin
#3 ”Ben robot değilim” kutucunu işaretleyin
#4 ”DOĞRULA” butonuna basın ve belgeniz hazır