Sorumluluk Sınavı Nedir? Kimler girer? Girmezsek ne olur? Sınav ne zaman? 2022
Liselerde Sorumluluk sınavı nedir? kimler girer? ne zaman yapılır? konuları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrenciler araştırma yapıyor. Bizlerde bu haberimizde, sorumluluk sınavı nedir? ve Sorumluluk sınavına kimler girer? Sorumluluk sınavı ne zaman yapılır? sorumluluk sınavına girmezsek ne olur? sorumluluk sınavı nasıl geçilir? Sorularını cevaplayacağız. İşte detaylar..
YAZIDAKİ BAŞLIKLAR 2022
- 1 Sorumluluk Sınavı Nedir? Lise 2022
- 2 Sorumluluk sınavına kimler girer? Neden girilir? 2022
- 3 Sorumluluk sınavına girmezsek ne olur? 2022
- 4 Sorumluluk sınavı ne zaman yapılır? 2022 Sınav tarihleri
- 5 Sorumluluk sınavı nasıl geçilir?
- 6 Sorumluluk sınavını geçemezsek ne olur?
- 7 Sorumluluk sınavı geçme notu kaç olması gerekir?
- 8 Sorumlu geçti ne demek?
- 9 Sorumluluk sınavı yılda kaç kez yapılır?
Sorumluluk sınavı, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre liselerde öğrenim gören 9, 10, 11, 12. sınıf ortaöğretim ve hazırlık sınıfı öğrencilerine ders yılının ikinci döneminin başında ve sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılmakta olan sınava denir. Halk arasında telafi sınavı olarak ta bilinmektedir. Lise öğrencileri sorumluluk sınavlarına dönem içinde başarısız oldukları derslerden geçmek amacıyla girerler. Bu sınavlar not ortalamasını yükseltmek için yapılır.
Öğrenciler sınava girdikleri ders konularından örneğin, matematik, edebiyat, ingilizce, coğrafya gibi veya diğer derslerden dönem sonu notları hesaplandığında 50 puan barajı altında kalmışlar ise sorumluluk sınavına girer. Başarısız dersleri geçmek için sorumluluk sınavı zorunludur.
Milli eğitim bakanlığı (MEB) tarafından yönetmeliğe uygun olarak yapılan, lise Sorumluluk sınavına kimler girer şu maddeler halinde özetlenebilir;
- Liselerde hazırlık sınıfı ve 9, 10, 11, ve 12. sınıflarda eğitim görmekte olan öğrencilerin dönem içerisinde girmiş olduğu derslerin sınavlarından 50 puan barajı altında kaldığı dersleri kurtarmak için girer.
- Dönem sonunda ortalaması düşük olan derslerin ortalamalarını yükseltip genel başarı durumunu artırmak için girerler.
- Geçmiş yıllardan başarısız dersleri olan ve sorumlu olarak bir üst sınıfa geçen öğrenciler girebilirler.
- 12. sınıfta okuyan mezun adayı öğrenciler geçmiş yıllardan sorumlu kaldığı dersler var ise diplomayı alamama gibi durumlarla karşılaşmamak için bu sınava girebilmektedir.
- Genel ortalama notu 50 puanın üzerinde olsa bile edebiyat dersi gibi baraj derslerden 50 puan altında kalan öğrencilerde sorumluluk sınavına girerler. (Liselere göre baraj dersleri farklılık gösterebilmektedir)
Sorumluluk sınavı başarısız dersleri kurtarmak için yapılıyor. Örneğin matematik dersinden kaldınız ve sorumluluk sınavına girmeniz gerekiyor. Bu dersin sorumluluk sınavına girmezseniz sorumlu olarak bir üst sınıfa geçersiniz fakat bu dersler birikir ve 6 ders olursa sınıfta kalırsınız.
Haklı ve özürlü bir durumda hastalık, ameliyat vb. sebeplerde okul yönetimine bilgi vermesi şartıyla öğrencinin sınavları ileri bir tarihe ertelenir ve tekrardan girebilir.
Sorumluluk sınavına 12. sınıftan mezun olup üniversiteye gidecek olan öğrenciler geçmişte sorumlu kaldığı dersler var ise onları vermeden diploma alamama sorunu ile karşılaşmaktadır.
Lise 9, 10, 11, 12. sınıf öğrencilerinin sorumluluk sınavı birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ve ikinci dönemin son iki haftası olmak üzere yapılmaktadır.
Dönem sonunda notları hesaplanan öğrencilerin 50 puanın altında kalınan derslerini geçebilmek için sorumluluk sınavına girmeleri gerekmektedir. Örneğin; edebiyat, matematik. fizik vb. gibi derslerden dönem sonunda notları 50 puan barajı altında kalmış ise öğrenciler sorumluluk sınavından 50 puanı geçebilecek şekilde ortalama bir not alması durumunda o dersin sorumluluk sınavından geçilir.
Başarısız sayılan dersin Sorumluluk sınavını geçemeyen öğrenciler, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçerler fakat o dersin sorumluluğu üzerinden kalkmaz. Öğrenimine devam eden öğrenci dönem sonunda üst sınıfa geçse bile o dersin sorumluluk sınavına tekrardan girebilir. Aynı dersten sınavını geçemeyen çok öğrenci olur ise okul yönetiminin kararı ile dönem içinde tekrardan sınav yapılabilmektedir. Bu karar ise tamamı ile okul yönetimine bağlıdır.
Milli Eğitim Bakanlığının yani MEB’in sorumluluk sınavına kalan öğrencinin başarısız olduğu ilgili dersten en az 50 puan alınması gerektiğini belirlemiştir. Öğrencinin ilgili ders notu hesaplandığında 50 puanın üzerinde geçer not alması da gereklidir. Kısaca Öğrenim gördüğünüz okul notunuzu hesaplayıp kaç puan almanız gerekiyor ise o puanı almanız şarttır. Belirlenen puan geçilmediği müddetçe sorumlu dersten geçmiş olamaz ve tekrardan sınava girmeniz gerekir.
Sorumlu geçti ne demek?
Öğrencilerin dönem içerisinde sınava girdikleri ders konularından, dönem sonunda not ortalamalarının hesabının yapılması ile yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere baraj puanının altında kalması sonucu öğrenci ilgili dersten ”sorumlu geçmek” üzere bir üst sınıfta öğrenim görmeye devam etmesine sorumlu geçti denmektedir.
Sınavlar birinci dönemin ilk haftası ve ikinci dönemin son iki haftası olmak üzere yılda iki kez yapılmaktadır.
Bu yazımızda Lise (Telafi) sorumluluk sınavı nedir? nasıl geçilir konusu hakkında detaylı bilgiler verdik. Sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
Sorumluluk sınavında her dersi gecmemmi gerek yani 1 tanesini geçmesem ne olur
sorumluluk sinavini bir daha yaparsin
Kaç kez girme hakkımız var sorumluluk sınavlarına
knk ortalaman 50 ustu edebiyat dersinde 50 ustu oldugu zaman sorumluluk yok
her sene 2 defa knk
Ben tarihine yanlış baktığım için kaçırmışım sınavı. Bir daha olma şansım var mı?
Mesela ben 1. dönem bi dersten kaldım, o dersin sorumluluk sınavına girecekmiyim yoksa bi dersten kalmış olmak için yıl sonu ortalaması mı baz alınıyor
9.siniftan 5 ders sorumlu not ortalamasi 51 edebiyattan geçtim diğer dersler karnede sorumlu olarak görünüyor sinava girmek zorunda miyim
hayır değilsin Asli
bir şey sorabilir miyim karnede mesela atıyorum edebiyattan 48 aldım o zaman karnede ne yazacak
dönem sonunda yine 48 yazacak ama edebiyattan sorumluluk sınavına gireceksiniz
edebiyat ortalamamız mı 50 üstü olacak sınav notumuz mu ?
dönem sonunda ortalamanız 50 ve üzeri olacak çünkü edebiyat dersi bütün liselerde baraj ders olarak geçmektedir. 50 nin altındaysa mecbur sorumluluk sınavına girmeniz gerekiyor
bütün sorumlu derslerden geçince yıl sonu puanına nasıl etki eder? 6 dersten 90 üstü alınınca yıl sonu notu kaç olur?
Ben edebiyattan geçersem ve ortalamam 50 üzeriyse sorumluluk sınavına girermiyim
hayır girmezsiniz
Benim merak ettiğim şu benim notum mesala 48 ve 6 derstende kaldım diyelim direk sorumluğamı giricez yoksa sınıftamı kalıcaz
Benim 9 ve 10 dan topam 7 tane sorumluk var bu donem 50 ortalama yaparsam kalirmiyim
İlk dönem ve 2. Dönem edebiyat dersinin sorumluluk sınavını kaçırdım birdaha ne zaman girebilirim?